top of page

Craniosacraal Therapie 

'We carry inside us the wonders we seek outside us' ~ Rumi

In gesprek gaan, inzicht in patronen krijgen; oefeningen samen of zelf doen. Soms is dat niet genoeg en kan aanraking fijn zijn. Craniosacraal therapie kan hierbij veel betekenen. Deze vorm van therapie is er op gericht met een luisterende aanraking bindweefsel te laten ontspannen. Het zelf- herstellend en regulerend vermogen wordt hiermee aangesproken, het autonome zenuwstelsel wordt meer in balans gebracht. De ontspanning werkt diepgaand waardoor de behandeling langer doorwerkt. Het lichaam wordt als het ware uitgenodigd en gaat hier zelf mee verder.

Voor wat meer theoretische achtergrond:

Wat is Craniosacraal therapie?

Cranio werkt met technieken van je bindweefsel. Bindweefsel bestaat uit botten, spieren, gewrichten, onderhuid, bloed en lymfe en alle omhullende weefsels. 

De bewegingen die je in je leven maakt, bepalen de vorm en de functie. In je bindweefsel druk je je uit, je beweegt je ermee of je beweegt er omheen als het vast zit. Bindweefsel vormt zich naar hoe jij leeft en hoe jij je uitdrukt. Het draagt herinneringen met zich mee aan eerdere pijn, fysiek en/of emotioneel. Wanneer je dingen meemaakt, die je niet kunt verwerken, verstrakt je bindweefsel en laat littekens achter, de sporen van de pijnlijke gebeurtenis. Bindweefsel is gevoelig voor stress, druk, mechanisch en emotioneel letsel. 

 

Voelen hoe het met je is

Je bindweefsel is met een slordige 250 miljoen vrije zenuwuiteinden verreweg het rijkste sensorische orgaan boven je huid en je ogen. Je bindweefsel heeft nauwe verbindingen met je interoceptie en met je emotionele systeem. Interoceptie is het voelen van jezelf en hoe het met je is. Door alle informatie die vanuit je bindweefsel aankomt in je brein, voel je, als het goed is, hoe het met je is en wat je nodig hebt. Veel mensen hebben het voelen echter vooral afgeleerd en zijn meer een aangepaste versie van zichzelf geworden.  Daardoor weten ze vaak niet meer wat ze nodig hebben of waar hun grenzen liggen.

 

Langzame luisterende technieken voor je bindweefsel

Als cranio therapeut gebruiken we langzame, diep doorvoelende, zachte technieken die je bindweefsel uitnodigen tot ontspanning. Ze hebben een balancerende werking op je autonome zenuwstelsel. Ze kunnen leiden tot veranderingen in de mate van stress die je ervaart. Daarbij gaan tijdens een behandeling je hartritme, ademhalingsritme en bloeddruk omlaag. Cranio verbetert op de lange duur je HRV (veerkracht waarmee je hart reageert op veranderende omstandigheden). Zachte weefseltechnieken kunnen, door de ontspanning die ontstaat, er ook voor zorgen dat ontstekingsproducten en afvalproducten uit je weefsel worden ‘gewassen’ en de toevoer voor zuurstof en voedingsstoffen wordt bevorderd

Bron: Upledger Institiuut Nederland

Cranio kan helpen bij:

- angst- en stress gerelateerde symptomen

- het gevoel van altijd ‘aan staan’

- burn-out

- slaapproblemen

- tinnitus, hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid)

- hoofdpijn

- pijn in het gezicht, oren, kaak of nekpijn

- (lage) rugklachten 

- pijn, spanning in de SI-gewrichten

- menstruatieklachten

- meer zelfexpressie (je vrijer voelen in het kunnen uiten)

- emotionele blokkades 

- onbegrepen lichamelijke of emotionele klachten

- terugkerende symptomen

- het weer kunnen ontspannen​

 

Welkom met vragen, een kennismaking of een cranio sessie te ervaren. Laat je verwonderen over wat het voor je kan doen. 

 

Een enkele sessie voor diepgaande ontspanning en meer balans in je systeem behoort ook tot de mogelijkheden. 

Tarief (in opleiding - 2e jaar)

60 euro (75 min, incl. voor- en nabespreken)

Locatie

Bindi Amersfoort

bottom of page